solar courtyard house

private residence

 

This 2-bedroom house overlooking the Boise Valley was built primarily with composite wood materials. Floors of oriented strand board, plywood cabinetry, and laminated structural details exemplify this approach.

The solar orientation of the house was in direct conflict with desirable views and privacy. In order to frame sun and moon-rises, as well as views of the city and the mountains beyond, a strategy of vignettes was deployed using corners and projected window bays. The fully glazed courtyard facades are protected by trees, breaking from the austere solidity of the north and west facades.

 

 

 
 

back

to housing

CTY-Studio-solar-courtyard.jpg
 
 

recognition

 

Awards

AIA Award of Honor

credits

Photography by Deborah Hardee

In association with Trout Architects

 

PREV       NEXT